Kuka? Mikä Demola? Missä?

Kuka? Mikä Demola? Missä?

(ENG: As our hubs in Finland are growing in numbers, we thought it would be nice to give a brief introduction to Demola’s innovation projects also in Finnish. Please click "In English" for the English translation.)

Demola-projekteja on tehty Suomessa jo vuodesta 2008, ja kansainvälisen osallistujajoukkomme ansiosta työkielemme on aina ollut englanti. Vaikka työkieleemme ei ole tullut muutosta, Suomessa olevien hubiemme eli paikallisten toimipisteidemme kasvaessa ajattelimme, että pieni paketti Demolasta suomeksi olisi paikallaan. Tässä siis lyhyt katsaus Demola-projekteista toisella kotimaisella kielellämme.

Mikä Demola on ja mitä siellä tehdään?

Demola on suomalainen yritys, jossa nimensä mukaisesti tehdään demoja. Demojen ja konseptien tarkoitus on helpottaa innovatiivisten vaihtoehtojen kehittämistä ja kommunikointia maailmassa, joka on täynnä niin muutosvoimia kuin tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Demolan innovaatioprojektien aiheita ei revitä tyhjästä: ne valitaan sen perusteella, mikä erilaisia yrityksiä, organisaatioita, kaupunkeja, yhteisöjä, opiskelijoita ja meitä demolalaisia kiinnostaa. Viime vuosien aikana projektiemme aiheet ovat vaihdelleet kestävästä kehityksestä ja liiketoiminnan aiheista yhteiskunnan ja työelämän muutoksiin sekä uusien teknologioiden käyttöön – ja vähän kaikkeen siltä väliltä.

Kenelle Demola-projektit on tarkoitettu ja miten niihin voi päästä mukaan?

Innovaatiotyö vaatii monialaisia ja -muotoisia tiimejä, minkä vuoksi tiimeissämme on korkeakouluopiskelijoilta eri aloilta, tutkintotasoilta ja kampuksilta. Demola-projekteihin rakennetaan tiimit opiskelijoiden hakemusten perusteella, joten opiskelijan kiinnostus ja motivaatio projektiaihetta kohtaan painaa vaakakupissa eniten tiimejä muodostettaessa. Demola-tiimeissä on myös epäsäännöllisen säännöllisesti yksittäisiä tiimiläisiä, jotka pitävät välivuotta tai ovat vastavalmistuneet.

Innovaatiotyötä ei tehdä siilossa, vaan tiimit saattavat tehdä tiivistäkin yhteistyötä erilaisten sidosryhmien kanssa läpi projektin, jotta he saavat ideoilleen jatkuvasti palautetta. Sidosryhmiin voi kuulua mm. idean pääkohderyhmä, yritys, organisaatio, ulkopuolinen asiantuntija tai muut Demola-tiimit Suomessa ja maailmalla.

Yrityksille ja organisaatioille Demola on ennen kaikkea palvelu, jonka kautta avautuu mahdollisuus päästä mukaan juttelemaan tulevaisuuden polttavista aiheista täysin uudella porukalla. Eri tiimien kanssa voi joko tehdä tiivistä yhteistyötä tai käydä lyhyt ajatustenvaihto esimerkiksi tiimin sen hetkisestä konseptista. Sekä lyhyet juttutuokiot että tiiviimpi yhteistyö ovat inspiroivia molemmille osapuolille.

Miksi opiskelijat ovat olleet mukana Demolan innovaatioprojekteissa?

Uusien taitojen oppiminen, asiantuntijana kehittyminen ja kontaktien laajentaminen. Siinä top 3 asiaa, jotka Demolan alumniopiskelijat ovat kokeneet saaneensa innovaatioprojektiin osallistumisesta. Tiimit myös omistavat tekemänsä tulokset, joten niiden jatkojalostaminen vaikka startupina tai omassa lopputyössä on enemmän kuin mahdollista. Lue esimerkiksi yhden tiimimme Demola-projektista ja jatkosuunnitelmista täältä (englanniksi).

Kuinka kauan Demola-projektit kestävät ja mitä niiden aikana tapahtuu?

Demola-projektit kestävät yleensä noin pari kuukautta, ja hubista riippuen projektikierroksia on yksi tai useampi vuodessa. Projektikierroksen aikana tiimit käyvät läpi Demolan prosessin, jossa yhdistyy oppeja palvelumuotoilusta, tulevaisuustyöstä ja systeemisestä ajattelusta. Myös luovuus, uteliaisuus ja optimistinen ajattelu pääsevät kehittymään prosessin aikana, sillä prosessissa painottuu konkreettinen tekeminen ja kokeilukulttuuri.

Projektien aikana tiimit työskentelevät sekä itsenäisesti että osallistuvat muutamaan Demolan järjestämään tapahtumaan, joissa kaikki projektikierroksen tiimit kokoontuvat yhteen tekemään konkreettista innovaatiotyötä. Yhtään tiimiä ei siis heitetä yksin syvään päätyyn, vaan kaikki saavat tukea ja sparrausta Demolan asiantuntijoilta koko prosessin ajan.

Tiimeillä on vapaus valita tapaamisajat tiimin itsenäiselle tiimityölle; pääasia, että se on viikoittaista. Vaikka Demola-projekti siis ottaakin siivunsa opiskelijan kalenterista, pystyy sen aikana hyvin suorittamaan omia opintojaan tai osa-aikatöitään. Itse asiassa joissain korkeakouluissa Demolasta voi saada myös opintopisteitä.

Mistä Demolan löytää?

Demolan aktiivisia hubeja löytyy tällä hetkellä (v. 2024) sekä Suomesta että maailmalta, mm. Skotlannista, Namibiasta ja Japanista. Demolan hubit löytyvät fyysisesti usein yliopistojen liepeiltä: esimerkiksi Tampereella majailemme Platform 6 -nimisessä startuptalossa (Åkerlundinkatu 8), joka sijaitsee aivan Tampereen yliopiston keskustakampuksen kyljessä.

Jos et ole varma, onko sinun alueellasi aktiivista Demola-toimintaa, tsekkaa avoinna olevat projektimme Portalista tai ole meihin suoraan yhteydessä

Tervetuloa mukaan tuhansien ihmisten joukkoon, jotka haluavat osaltaan olla muovaamassa maailmaa hivenen parempaan suuntaan!
In EnglishSee all stories

Basic information

Type

Articles

Date of publication

01/02/2024

Created by

Heini-Marja Rintaniemi

Sharing is caring!

Share this event with anyone you think would be interested.